Slovenskí pekári, cukrári a cestovinári vyzývajú vládu, aby urýchlila
zavedenie funkčných riešení na podporu slovenského potravinárstva. Inak
hrozí, že chaotická situácia na trhu s plynom a elektrinou neumožní
množstvu potravinárskych prevádzok pokračovať v produkcii. Neistota v
radoch pekárov a nečinnosť vedenia štátu totiž vedú výrobný sektor
krajiny do krachu.
"Piatkového (9. 9.) kľúčového samitu ministrov energetiky EÚ sa
zúčastní odchádzajúci štátny tajomník prakticky z opozičnej strany.
Vláda v stredu (7. 9.) neschválila legislatívu na zaradenie potravinárov
medzi chránených odberateľov energií, ale len poverila ministrov
pôdohospodárstva a hospodárstva, aby takúto legislatívu pripravili.
Pekári, cukrári a cestovinári a ďalší kľúčový priemysel však potrebujú
okamžité nastavenie legislatívy a zastropovanie cien energií. Zároveň
upozorňujeme, že pre strednodobé prežitie nášho sektora je znesiteľná
maximálna cena plynu 70 eur a najvyššia cena elektrickej energie 120 eur
za megawatthodinu," uviedol Milan Lapšanský, predseda predstavenstva SZPCC.
Zdôraznil, že výroba chleba, pečiva, zákuskov či cestovín je energeticky
najnáročnejšia z celého potravinárskeho sektora. Napríklad, oproti
mliekarom spotrebujú pekári, cukrári či cestovinári až šesťnásobne viac
energie. Energetické nároky sektora produkujúceho chlieb, pečivo,
cestoviny či koláče sa pritom významne neznižujú ani inštaláciami
najmodernejších technológií. Tie najnovšie dokážu ušetriť maximálne 15 %
energií oproti technológiám z 80-tych rokov. Pri využívaní fotovoltiky
zasa distribútori energií odmietajú vydávať povolenia na pripojenie do
siete.
Neustále rastúce náklady na energie tak podľa neho spôsobujú nekončiace
zvyšovanie cien, ktoré musí zaplatiť konečný spotrebiteľ. Ceny
pekárenských výrobkov sa stávajú nekonkurencieschopné v porovnaní s
podobnými výrobkami v okolitých štátoch, v ktorých vlády svojich
potravinárov citeľne podporujú. Keďže aktuálne vedenie štátu nevyvíja
absolútne žiadne aktivity na podporu predaja domácich výrobkov a
doposiaľ nepredstavilo žiadny systém podpory domácej produkcie potravín,
zvyšuje sa saldo zahraničného obchodu, rastie dovoz, klesá objem
domácej výroby a začínajú sa zatvárať výrobné prevádzky. To všetko vedie
k útlmu domácej produkcie, ekonomickým stratám podnikov a zvyšovaniu
úrovne nezamestnanosti.
"Nerozumieme, prečo sa vláda neinšpiruje existujúcimi riešeniami z
európskych krajín, ktoré svoje potravinárstvo i priemysel chránia pred
aktuálnou nepriaznivou situáciou podporami a zastropovaním cien všetkých
energií. Slovensko pritom vyrába elektrickú energiu lacno, ale podniky
ju musia nakupovať extrémne draho. Upozorňujeme, že ak začne na
Slovensku kolabovať produkcia chleba, pečiva, koláčov či cestovín, vážne
to zasiahne aj domácich mlynárov a skolabuje naša najdôležitejšia
potravinová vertikála. Vyzývame preto vládu, aby do konca septembra
uviedla do praxe legislatívu a kompenzácie zvýšených nákladov na
energie. Inak dôjde k zastavovaniu výroby," dodal Lapšanský.